Представничке структуре Владе Велике Британије су још 2014. године почеле да спроводе «Комуникациону стратегију Русија / Украјина 2014-17». Као што само име каже, програм је осмишљен барем за до 2017.

 

Са чиме се боре слуге Њеног Величанства?
Са главним активностима Русије у које спадају:

 

1. Промоција руског језика и културе.
2. Заштита Руса у иностранству.
3. «Евроазија» и «Руски свет» као политички и културни блокови.
4. Традиционалне друштвене вредности.
5. Величање улоге Русије у Другом светском рату у борби против фашизма.
6. Антиамериканизација и Русија као жртва Западне агресије.

 

 

Последња три блока су и наша традиционална тачка фокуса. Ова подударност прија јер се испоставило да што се тиче приоритета у нашем раду, ми нисмо погрешили.

 

normal2

 

 

Шта су Британци одлучили да ураде у славу Њеног Величанства и у борби против Русије?

 

— Препоручујемо да се почне са … присуством на друштвеним мрежама Вконтакте, LiveJournal.ru, Одноклассники и приступом који се састоји из три фазе утврђених од стране Владе Њеног височанства за дугорочни успех»- пишу аутори ове «Стратегије». На другом месту они такође пишу да овај програм није намењен да се оствари у наредним месецима већ годинама, и да ће захтевати значајне ресурсе.

 

Три фазе и задаци се реализују у оквиру сваке од њих. Прва фаза — стварање и активирање налога, што може трајати само једну седмицу. Друга фаза може трајати у периоду од 4 до 6 недеља, а током тог периода реализатори програма морају «слушати и учити». И само после тога је време за трећу фазу — «активна сарадња и спровођење плана».

 

А ко ће Русијом сејати «разумно, добро и вечно» по британском мишљењу? «Мултидисциплинарни тимови састављени од запослених у Министарству иностраних послова и Министарству одбране» који су окупљени у «4-6 главне групе». Такође, и све оне особе које у међувремену привуку. Наравно, «са могућношћу проширења». Што се тиче кадрова, требало би да то буду људи које говоре руски на нивоу особља Ц4 која се налазе у Лондону, Москви и Кијеву.

 

Веома «разумно, добро и вечно» за сваку циљну публику има свој облик. На пример, да би се неутралисала «руска пропаганда» за «широку руску јавност, укључујући и ученике и студенте» користити «кључне поруке» које носе следећа значења: «Руско војно присуство у Украјини, руски војници убијени у необјављеном рату, руска привреда претрпела губитке због своје политике према Украјини, повећана међународна изолација Русије».

 

Али за оне који руским говоре у Украјини, посебно на истоку земље, тема «кључне поруке» изгледа другачије «Украјина је јача уједињена. Украјинска влада је легитимна и даје све од себе. ДНР и ЛНР су нелегитимне. Крим је, и треба да буде, део Украјине. Међународна заједница ће подржати и помоћи Украјину. Украјини је потребна реформа и искорењивање корупције. Приближавање ЕУ је пут ка напретку». Руска елита се плаши погоршавања економске ситуације због санкција и чврстине ставова ЕУ и НАТО-а. А политичку елиту у балтичким државама, напротив, треба да умирују тезама да «Русија неће моћи да дестабилизује локално становништво, и да је члан 5 (очигледно, говоримо о Повељи НАТО и помоћи у случају агресије) свети».

 

Да би «руска јавност укључујући и студенте» схватила да је «преварена од стране њихових вођа и створила притисак», није погодно само питање Украјине. Заједнички ће радити неколико компанија, укључујући «Памти Крим», «Војно присуство Русије у Украјини», «Санкције раде», «Слобода медија», «Борба против корупције».

 

Поред стручњака међу Британцима који говоре течно руски језик, постоји посебан тим који је планиран да привуче «руске емигранте који разумеју савремене културне и друштвене нијансе.»

 

Циљна група је подељена у групе, свака група има своју мотивацију, своје особље. Искрено, посао у великом стилу. Додатно, ја нисам просто издвојио само последњи пасус — овакав посао већ раде Сједињене Државе, то јест технологија САД и Велике Британије се тренутно поклапају. Пример? То је лако — Миша Филипов, мигрант, живи и ради у Сједињеним Америчким Државама, предаје на универзитету.

normal3

normal4

Након откривања, своје ресурсе је са мреже уклонио, ради анонимно; следећа слика служи као прилично успешан пример рада.

normal5
(Превод: «Најужасније од свега је то што руски народ умире, а Путин ћути, ништа не ради зарад њихове заштите.)

 

Поред већ стандардних услова под којима рачунари намењени за описане активности не смеју да имају било какву везу са серверима британског Министарства спољних послова или Министарства одбране, на њима је забрањена било која друга активност која није у оквиру Стратегије. Према захтевима безбедности, «именовани корисници» (они који имају право да раде на тим рачунарима) се бирају лично. Примање кандидата за такве послове мора бити у сагласности са «руководством Комуникационог програма, као и са Одељењем за Источну Европу и Централну Азију».

 

Већина онлајн активности поводом имплементације «Стратегије» одржава се ван територије Русије. На пример, према извештају већ спроведеног плана, у Риги и Кијеву британско Министарство спољних послова одржало је тренинг «18 службеника стратегије комуникације Министарства одбране Украјине», на конференцији у Прагу «за 60 новинара који говоре руски језик одржана је презентација», «спроведени тренинзи 16 новинара у Харкову, извјештаји о погоршању сукобу и интерно расељеним лицима, затим,  42 украјинских званичника прошли су медијски тренинг» и тако даље. Међутим, обрасци рада у оквиру Стратегије којим се посебно поносе Британаци била је презентација «Како искомпромитовати руски тенк». Овим су се одушевљавали и портал Хафингтон Пост, па чак и стуб британских медија Би-би-си.

 

Као што можете видети, сам приступ је потпуно енглески. И по дубини студија, као и у питањима запошљавања и у погледу заштите.

 

 

Шта на крају рећи.

 

Одолевање овоме се може решити само широким покривањем публике информацијама, непрестаним радом, личним ауторитетом, преко сарадника и присталица.

 

Тагови: ; ; ;