Руске специјалне службе упозоравале су и раније своје турске колеге да се на њиховој територији налазе терористи.

истамбуул напад

Последња недеља представља једну од најкрвавијих у светској историји.За само недељу дана терористи су успели да организују три напада на три различита краја земаљске кугле.Прво се десио напад на трговински центар у Багдаду, па на групу туриста у Истанбулу, и данас најновији у Џакарти.

Представници свих безбедоносних служби у свету говоре да је немогуће ухватити терористе у покушају организовања напада.

Међутим сам напад у Истамбулу се не би ни догодио да је Турска слушала своје колеге из Русије.Руски држављанин Аидар Сулејманов који је задржан у Истамбулу у вези са експлозијом раније је у Русији осуђен због веза са ИСИЛ-ом.Руске службе су послале четири сигнала Турској да се на њеној територији налазе терористи али Турска није предузела никакве мере.

Ово није први случај да се политика стави изнад безбедности.Тако одређена особа може да буде на Интерполовој потерници а да сасвим нормално живи у земљи којој није стало до односа са Москвом.То је Велика Британија у којој живи група терориста на челу са Ахметом Закејевим,то је Турска у којој се налази велики број терориста који су ратовали у Чеченији.Већину терориста не изручују ни Израел, САД, Швајцарска.

 

Још један пример-бостонски маратон.САД су могле да спрече терористички напад на бостонском маратону 2013 године да су слушале своје руске колеге.Руски ФСБ је две године пре тога послао допис ФБИ о вези Царнајевих са подземљем које је и организовало овај напад.

 

ФБИ је хтео да послуша ФСБ али је амерички Конгрес одбио хапшење Царнајевих са образложењем да се Русији не може веровати.

 

У случају Турске ситуација је другачија.Русија шаље Интерполу спискове терориста.Већина од њих касније буду пронађени мртви а у њиховим телефонима слике са ратишта у Сирији и са одмора у Турској.

ИСИЛ је првобитно требао бити искориштен против Асада.Међутим ово америчко «дете» се отргнуло контроли.Ердоган и сад покушава да искористи терористе за своје политичке циљеве и не жели да призна да су се они отргнули свакој контроли.

 

Русија предлаже свету нова правила која ће бити у стању да адекватно одговоре на нове изазове.Потребно је да безбедност буде изнад политичких циљева и амбиција,интрига и увреда.Све док политика буде делила терористе на добре и лоше у зависности од тога ко их тражи тероризам ће бити непобедив.

 

Тагови: ;