Буркина Фасо: Најмање 20 погинулих у нападу исламиста

Најмање 20 особа је погинуло, а 33 рањено у нападу исламиста на хотел Сплендид у престоници Буркине Фасо. У обрачуну са исламистима рањен је и један полицајац који је покушао да уђе у хотел у којем нападачи држе непознат број талаца. Агенција Ројтерс јавља да су 63 таоца ослобођена. Одговорност за напад преузела је Ал Каида.

 

Captureburkinafaso

У нападу Ал Каиде на хотел у главном граду Буркине Фасо, погинуло је најмање 20 људи а многи су били узети као таоци, јавиле су светске агенције. Безбедносне снаге извршиле су рано јутрос контранапад и ослободиле 63 таоца. Међу ослобођенима је министар рада Буркине Фасо, рекао је министар комуникација Ремис Данђиноу. Није познато колико је још особа у хотелу, преноси Ројтерс.

 

Сукоби између џихадиста и снага Буркине Фасо и француских специјалних снага су у току, рекао је Данђиноу за АФП.

 

Одговорност за напад је преузела Ал Каида у исламском Магребу поручивши да је то „освета Француској и неверном Западу“, навела је група за надзор СИТЕ са седиштем у САД. У ресторану прекопута хотела се, такође, чула размена ватре између припадника безбедносних снага Буркине Фасо и џихадиста, навео је новинар АФП-а.

 

Сукоби указују на то да су се нападачи повезани са Ал Каидом поделили у две групе у једном тренутку, те је једна извршила напад на хотел Сплендид, а друга на ресторан Капућино.

 

Директор болнице у Уагадугуу Роберт Сангаре рекао је да је најмање 20 особа убијено, али да „нема прецизан број мртвих“. Тај број, међутим, прети да се повћа након што су ватрогасци уочили десет тела на тераси ресторана, која се налази преко пута хотела, рекао је за АФП министар унутрашњих послова Буркине Фасо Симона Компаоре истакавши да се не зна колико се нападача још налази у хотелу.У обрачуну са исламистима погођен је и један полицајац који је покушао да уђе у хотел Сплендид у којем су нападачи.

СИТЕ наводи да су чланови групе Ал Мурабитун, чије је седиште у Малију, учествовали у нападима. Очевици наводе да су исламисти напали хотел и запалили више возила испред њега пуцајући у ваздух, преноси Ројтерс.

 

По доласку снага безбедности дошло је до жестоког окршаја.

 

Француски амбасадор у Буркини Фасо Жил Тибо саопштио је да је у престоници уведен полицијски час, а да је амбасада формирала кризни штаб за своје грађане у тој земљи, некадашној француској колонији. Француска амбасада је навела на свом сајту да је у питању „терористички напад“ и апеловала на грађане да избегавају то подручје.

 

 

 

(РТС)