Филм ће објаснити методе којима се служила муслиманска заједница, која је знала да не може да победи у том рату, па је желела да у њега увуче НАТО због чега је правила Маркале «један и два» и Улицу Васе Мискина, наводи прослављени чешки документариста Вацлав Дворжак.

 

a-3-dvorzak-(2)

Прослављени чешки документариста Вацлав Дворжак завршиће филм о дешавањима у Сребреници током рата у БиХ до краја ове године и показати да се тамо није десио геноцид.

 

«Филмом желим да кажем шта се сигурно није десило, односно да тамо није било геноцида, да нису само Срби криви, те да су муслимани стално провоцирали и изазивали», наводи Дворжак у интервјуу Срни.

 

Дворжак, који је аутор филма «Отето Косово», првог документарца у ЕУ који је о Косову, Србима и улози НАТО 1999. године испричао другачију причу од званичне западне верзије, објашњава да га је жеља за истином подстакла да направи филм о Сребреници, око које постоје велике манипулације.

 

Он не искључује и умешаност неких страних служби и њихов утицај на паралелни ланац командовања у настојању да се изврше нека стрељања људи у Сребреници.

 

«Сигурно је да је било убистава, али неколико стотина, а не на хиљаде људи. Наређење није дала команда Републике Српске, већ је то ишло неким паралелним ланцем командовања», наводи Дворжак, који је подсетио на улогу једног од припадника паравојске Дражена Ердемовића.

 

Коментаришући «хашку истину о Сребреници», Дворжак најваљује да ће и Хаг бити део његовог филма и да из њега «неће изаћи са читавом кожом».

 

«Тај суд је смешан. Био је строг и неправедан само према српским командантима и војницима. То је један од начина да се освете Србима што су се борили», оцјењује Дворжак за Срну.

 

Он се нада да ће овим филмом приближити свим људима истину о Сребреници, односно о ономе шта се тамо заиста десило.

 

«Нажалост, тешко је то учинити, јер истина још лежи негде у архивама, чувана као државна тајна. Једнога дана када се то буде отварало ми то, можда, нећемо дочекати», наводи Дворжак.

 

Према његовим речима, проблем са пропагандом је то што су Американци извлачили из контекста само делове који одговарају њиховој политици и то користили против Срба, тако да су давали само делимичне информације ван контекста, па људи нису имали и немају праву слику о ономе шта се дешавало, збуњени су и не знају шта да мисле.

 

Дворжак је навео да је приликом посете Поточарима и Сребренице питао једног од команданата Орићеве војске колико је људи сахрањено у Поточарима који су стрељани, али он није желио да му одговори.

 

«Питао сам га три до четири пута и сваки пут је одбијао да одговори. Други дан смо се нашли у Поточарима и поново сам га питао — видимо гробље где су сахрањени људи, али колико је овде стријељаних људи? Он ми је рекао да су све то жртве Сребренице», рекао је Дворжак.

 

Он оцењује да су, међутим, праве жртве у селима око Сребренице, у Кравицама, Скеланима, Братунцу, а то су Срби, те најављује да ће се у филму доста бавити и личним трагедијама.

 

«Филм ће објаснити методе којима су се служиле муслиманска војска и муслиманска заједница, које су знале да не могу да победе у том рату, па су желеле да у њега увуку НАТО, због чега су правиле Маркале `један и два` и Улицу Васе Мискина, како би изазвале интервенцију западне алијансе» — истиче Дворжак.

 

Он позива све који имају сазнања или фотографије о ратним дешавањима да га контактирају.

Дворжак у интервјуу Срни напомиње да је током рата у БиХ у Чешкој постојала ужасна антисрпска пропаганда и да је његов задатак да и Чесима, али и Словацима, објасни шта се то заиста десило у Сребреници.

 

Чешки редитељ наводи да је дугорочна стратегија да тај филм пласира где год може, а посебно тамо где су фестивали документарног филма, где се појављују важна имена, као и у српској дијаспори.

 

 

 

Разговарала: Весна Шурбат

 

 

 

Извор: Срна

 

 

Тагови: ; ; ; ;