Данас је званично ступила на снагу уредба украјинске Владе којом се забрањује испорука робе и услуга с територије Украјине на Крим.

 

55fed5ae7c366_1442764206

 

Међу социјално значајним производима, према верзији украјинске владе, нашли су се пшенично брашно више класе, хлеб од првокласног брашна, ражано-пшенични хлеб, тестенина, рижа, говедина прве класе, свињетина, сало, живина, кобасица, млеко с 2,5 одсто млечне масти, павлака с 20 одсто млечне масти, меки сир, маслац, јаја, шећер, купус, со.

 

Изузетак су и испоруке робе која има стратешки значај за секторе економије и безбедности, под условом да је то потврдило Министарство за економски развој и трговину.

 

Документ не важи за испоруку електричне енергије са Крима на територију Украјине и обрнуто, испорука се остварује у складу са Саветом за националну безбедност и одбрану Украјине.

Блокада Крима коју је организовао Кијев почела је још у септембру, када су екстремисти Десног сектора блокирали увоз прехрамбених производа. После тога у новембру је на територији Херсонске области Украјине прекинут систем за електрично напајање, због чега је Крим остао без струје.

Москва је тада хитно организовала испоруку електричне енергије преко резервних генератора. Другог децембра је Путин стигао на Крим и наредио почетак снабдевања електричном енергијом преко првог енергетског моста капацитета до 260МВ, из Краснодарског краја кроз Керчански мореуз.

Тагови: ;