Азијска банка за инфраструктурне инвестиције званично је почела да ради. Азијски ривал Светској банци, чије је оснивање иницирала Кина, има 57 земаља чланица. Док ММФ и многе западне земље желе сарадњу и учешће у раду Азијске банке за инфраструктурне инвестиције, САД упозоравају да је нова банка озбиљан конкурент Светској банци, коју подржава Вашингтон.

 

Osnivanje-nove-azijske-banke--------foto-REUTERS.gif

Прво окупљање директора Азијске банке за инфраструктурне инвестиције, у Пекингу, означило је почетак рада финансијске институције, као одговор на растуће инфраструктурне потребе азијских земаља.

 

Кина види проблем у застојима у реформама ММФ-а, малом уделу гласова које има у Светској банци, с обзиром на своју величину и снагу. Основана са капиталом од 100 милијарди долара, банка ће већ до лета понудити прве пројектне зајмове.

«‘Потребе азијских земаља за инвестирање у инфраструктуру су огромне. Банка ће уложити новац у пројекте који нису скупи, али су високо квалитетни», каже Си Ђинпинг, председник Кине.

Оснивањем Азијске банке за инфраструктурне инвестиције, Кина је показала да се не слаже с глобалном политиком и пре свега спорим реформама ММФ-а. Међу 57 земаља чланица су Велика Британија, Немачка, Француска, Русија, Швајцарска, Израел.

«Ово је нешто ново. Ова иницијатива из Кине и Азије показује да светска економија почиње да се уравнотежава», каже Пијер Грамена, министар финансија Француске.

Жељи Кине да има већу улогу у развоју региона, противе се Сједињене Државе и Јапан. Они убеђују савезнике да бојкотују нову финансијку институцију, наводећи да ће Азијска банка за инфраструктурне инвестиције имати блаже стандарде за одобравање кредита од Светске банке.

 

РТС

Тагови: ;