Такозвани борци Исламске државе су убили најмање 280 особа у сиријској провинцији Деир Ез Зор, којој  је тог дана раније помоћу руског падобранског система достављена хуманитарна помоћ. Поједине групе активиста наводе да је број страдалих мањи- спекулише се да је страдало 135 особа.

 

85866

Неименовани извор близак влади у Дамаску рекао је Ројтерсу да су убијене десетине људи, цивила, провладиних присталица и њихових породица, спекулише бројем од 250 мртвих, као и да су поједине особе убијене одсјецањем главе.

Наведено је да је међу страдалима велики број жена, деце и старијих особа, а масакр се догодио пошто су руске хуманитарне организације допремиле хуманитарну помоћ у тај регион. Локални извори су навели да је Исламска држава убила цивиле због сарадње са Војском Сирије, а такође стижу информације да је покољ и даље у току.

 

Прецизирано је да су џихадисти напали село Ал Багиља и да су убијали целе породице.

Раније је саопштено да су екстремисти успели да се пробију у северни део провинције Деир ез Зор, која се налази на истоку Сирије и граничи се са Ираком.

Војска је наводно успела да се врати на положаје, пошто је претходно шест бомбаша самоубица успело да јој нанесе велике губитке.

Главни град провинције Деир ез Зор се налази под опсадом џихадиста више од годину дана, а у њему и даље живи око 200.000 цивила, у веома тешким условима, са мањком хране и лекова.
Велика офанзива џихадиста на Деир ез Зор
Претходно је саопштено да је најмање 75 сиријских војника и припадника владиних снага убијено у нападима џихадиста на више фронтова у Деир ез Зору.

Како је саопштила Опсерваторија за људска права, сиријска невладина организација са седиштем у Лондону, најмање 60 их је убијено у северном предграђу Ал Багалија, које је пало под контролу ИД, преноси АФП.

Џихадисти су, наводи Опсерваторија, заузели неколико насеља у том граду и сада је готово 60 одсто града под њиховом контролом. Истовремено, жестоке борбе су вођене између владиних снага, потпомогнутих руском авијацијом, и припадника ИД у покрајини Алепо.

Према информацијама Опсерваторије, 16 џихадиста је ликвидирано приликом њиховог неуспјелог напада на позиције војске у близини мјеста Ал-баб.

Снаге Владе Сирије су напредовале последњих дана ка овом мјесту, иначе утврђењу ИД, и сада су удаљене 10 километара од града.

Тагови: ; ; ; ;