Уочи 362-е годишњице од Перејаславске скупштине којом је обједињен геополитички простор Свете Русије (раније раздељен од стране спољних непријатеља и кнежевске освете), у Александро-невској Лаври, уз благослов епископа Назарија служен је благословени молебан, организован на иницијативу украјинских становника Санкт Петербурга 17.01.2016 године.

 

молебан

 

Подсетимо Переславски споразум је један од значајнијих датума у руској историји. Он је потписан 18 јануара 1654 године у Переславу између Запорошких козака и Руског Царства и означавао је обједињавање територије данашње Украјине у Руско Царство. Овај споразум је потписао украјински хетман (један од вођа козака) Богдан Хмељницки и Руски цар Алексеј 1.

 

8 јануара 1654 године у Переславску је била одржана переславска скупштина на којој је након уводне речи Богдан Хмељницки поставио питање присутним да се определе са којом од 4 земље да се уједине.Питао је да ли народ хоће султана турског,хана кримског, краља пољског или цара Руског.Народ је једногласно рекао: «Хоћемо Цара руског православног!»