Северна Кореја је поставила низ захтева како би окончала своја нуклеарна тестирања. Пјонгјанг жели мировни споразум са САД, али исто тако жели и да Вашингтон престане да изводи војне вежбе са њеним суседом Јужном Корејом.

 

кндр

„Сви предлози за очување мира и стабилности на полуострву и у североисточној Азији су и даље важећи, укључујући и оне о заустављању наших нуклеарних проби и закључивању мировног споразума са САД у замену за обустављање војних вежби“, преноси државна агенција КЦНА речи званичника Министарства спољних послова Северне Кореје.

Међутим, САД није баш одушевљена захтевима Пјонгјанга.

Заменик америчког државног секретара Ентони Блинкен сматра да би Северна Кореја, уколико жели да разговора са САД, морала да учини много више како би показала да је озбиљна у сузбијању свог нуклеарног програма.

„Дакле, веома је тешко озбиљно схватити било који од њихових захтева, посебно у светлу недавног, четвртог нуклеарног тестирања“, додао је он после састанка са својим јапанским и јужнокорејским колегама.

Пјонгјанг је почетком месеца саопштио да је тестирао хидрогенску бомбу, али још увек није познато шта је у ствари том приликом тестирано. Чињеница је да су неке агенције регистровале експлозије, након чега су Савет безбедности Уједињених нација и многе земље осудиле пробе.

Недељу дана касније Северна Кореја је саопштила да је спремна да детонира своју хидрогенску бомбу која би била у стању да „одједном збрише комплетне САД“.

Пјонгјанг жели да Америка прекине да спроводи војне вежбе са Јужном Корејом. У августу 2015. године Северна Кореја је упозорила САД да ће „адекватно одговорити“ уколико не откаже војне вежбе са Јужном Корејом.

Убрзо је портпарол америчког Стејт департмента Џон Кирби изјавио да Вашингтон не планира да обустави војне вежбе, већ да жели да испуни своје обавезе према Јужној Кореји.

У међувремену, Блинкен је рекао да би Северна Кореја од Ирана могла да научи како да обузда своје нуклеарне амбиције, што би довело до укидања санкција.

Пјонгјанг је тренутно под санкцијама Уједињених нација због свог нуклеарног и ракетног програма.

 

СПУТНИК

Тагови: