Пољско Министарство одбране и Генералштаб Војске Пољске издвојили су за почетак 66 милиона евра да од ове године формирају најмање три бригаде нове Народне гарде, које би разместили на источним границама према Русији.

 

polska-garda

Нова концепција територијалне одбране од доласка на власт евроскептичне, конзервативне странке «Право и Правда» бившег премијера Јарослава Качињског, предвиђа формирање неколико бригада Народне гарде, од по 3.000 до 6.000 људи.

 

Међу њима би део били професионални војници, док би остало били добровољци у систему територијалне одбране.

«У 2016. години почињемо са три бригаде. Стало нам је да их формирамо на североистоку Пољске. Коначни циљ је неколико бригада формираних по целој земљи. Биће састављене од 380 чета са 60 до 100 војника, а чета ће бити мање-више исто колико у Пољској има округа», рекао је приватној телевизији ТВН24 портпарол Министарства одбране Бартломјеј Мишевич.

Припадници Народне гарде од почетка ће бити опремљени оружјем и техником као професионална армија, а за разлику од добровољаца резервиста имаће обавезне вежбе сваког викенда.

Предлог измена Закона о територијалној одбрани Сејм пољског парламента добиће на усвајање у фебруару, а Министарство одбране и Генералштаб желе да у случају рата могу да рачунају на 40.000 гардиста територијалне одбране.

Нови пољски министар одбране Антони Маћеревич спада у најоштрије јастребове међу пољским политичарима у односу према Русији.

Главни је заговорник теорије завере да председник Пољске Лех Качињски није страдао као и укупно 96 путника и чланова посаде у обичној авионској несрећи у Смоленску 2010. године, већ да је по налогу Кремља на Качињског Русија извршила атентат и намерно оборила авион.
 

РТС

Тагови: