Милитанти групе «Исламска држава» напали су сиријски град Деир ез Зор. У нападу је убијено око 300 људи. Владине трупе успеле су да одбију напад и поврате контролу над насељем. Деир ез Зор је од кључног значаја за ИД — то је једина баријера која спречава директну везу између «главног града» џихадиста у граду Рака и подручјима под њиховом контролом у Ираку.

Capturesirijskaarmija

Медији су известили да је у нападу милитаната «Исламске државе» на истоку Сирије убијено око 300 људи.

16. јануара екстремисти су упали у град Деир ез Зор. Према извештајима, сиријска војска га је очистила од милитаната. Државни медији тврде да су жртве били само цивили. Међутим, локалне организације су пријавиле смрт више од 30 владиних војника.

 

Званичних података о броју жртава нема још увек. Уколико се потврди, напад би могао да постане највећи по броју људских губитака у једном дану од почетка грађанског рата у Сирији. И владини званичници и активисти пријављују смрт неколико стотина људи.

 

Подсетимо «Исламска држава» више од годину дана очајнички покушава да освоји Деир ез Зор. До сада су ови напори били неуспешни, упркос чињеници да су у нападу на тај град били укључени велики број људских ресурса и разне врсте технике. За терористе је Деир ез-Зор стратешки важан јер омогућава да се повежу ирачке и сиријске групе њихових милитаната.

 

 

Тагови: ;