Приштински новинар Милаим Зека поново је навео имена неколицине највиших косовских званичника за које верује да ће бити оптужени у Хагу пред Специјалним судом за ратне злочине почињене од стране припадника такозване Ослободилачке војске Косова.

 

Zeka-s

 

Милаим Зека је на Првом каналу РТК рекао да ће оптужнице бити подигнуте против лидера и функционера Демократске партије Косова.

 

Међу њима су косовски министар спољних послова Хашим Тачи, председник косовске скупштине и његов заменик Кадри Весели и Џавит Хаљити, министар безбедносних снага и биши команданат Главног штаба ОВК Агим Чеку.

Према његовим речима, пред судом ће се наћи и независни посланик Шаип Муја, посланик Самоопредељења Реџеп Селими и бивши командант Главног штаба ОВК Бислим Зурапи.

Зека је рекао да ће међу оптуженима бити и два посланика Алијансе за будућност Косова, али није навео њихова имена.

Новинар Милаим Зека раније је изјавио да поседује списак «са печатом тужилаштва», на коме се налазе имена људи који ће бити оптужени пред Специјалним судом за ратне злочине почињене над Србима.

 

Министарство спољних послова Холандије објавило је да ће Специјални суд за ратне злочине које су починили чланови такозване ОВК почети да ради током године у Хагу и да је о томе постигнута сагласност са Европском унијом.

Суд ће се бавити се тешким злочинима које су 1999. и 2000. године почињени против етничких мањина и политичких противника, навело је холандско Министарство спољних послова у саопштењу.

Суд ће бити састављен од међународних судија, а просторије ће му бити у бившим зградама Европске полиције, Европола, у Хагу. Деловаће под покровитељством Европске уније која ће га и финансирати.

 

РТС

Тагови: