Заменик министра инфраструктуре Украјине Владимир Омељан наложио је преименовање поморских лука и железничких пруга, које носе комунистичку симболику или имају руске или совјетске називе, како би показао разлику „цивилизоване“ Украјине од, како је рекао, „варварске“ Русије.

russia_ukraine_300

Украјински министар Владимир Омељан написао је на Facebook-у да је „искрено говорећи управо на том документу желео да започне свој рад у министарству, пренео је протал Взгляд.

Суштина украјинско-руских односа је ужасна, то су „отимачине и убиства вековима већ“, „цареви, генерални секретари, председници“, констатује заменик министра.

Као што данас не прихватамо путинску Русију, тако нећемо прихватити ни бајке о „братским, добросуседским“ односима, изјавио је он. Граница између Украјине и Русије мора да буде јасно разумљива, на западу се налази цивилизација, а на истоку варвари. Тако је увек било и биће још врло дуго.

Залог за то су реформе у Украјини и безобзирна елиминација свега наметнутог с намером да Украјинце навикне на то да су исте крви са хордом, исти лузери и робови као Руси, изјавио је он.

Омељан је на Facebook поставио фотокопију своје наредбе упућене службама ваздушног, друмског и поморског саобраћаја, Украјинским железница, пошти, руководицима предузећа која потпадају под његов ресор, преносе медији.

Званичник је наредио да се преименују државна предузећа, установе и објекти инфраструктуре, који имају симболику комунистичког и национал-социјалистичког режима, као и да се промене називи који садрже русизме, као што су рецимо поморска трговинска лука „Южный“ или специјализована морска лука „Октябрьск“, недалеко од Херсона.

 

РУСКА РЕЧ