«Турски превозници који кријумчаре мигранте у Европу уживају подршку локалних власти у Турској», рекао је Председник Грчке Прокопис Павлопулос за лист Sueddeutsche Zeitung уочи своје посете Немачкој, а интервју је објавила новинска агенција Атина.

 

«Турска ће морати да ограничи проток избеглица колико је то могуће. Ова земља је обећала да ће то учинити. Поред тога, она би морала да заустави кријумчаре који су укључени у превоз људи», рекао је Павлопулос.

 

images

 

На питање зашто, по његовом мишљењу, Турска то не ради, грчки Председник је рекао: «Мислим да турски превозници имају подршку власти. Посебно се приобалне власти претварају да не разумеју ништа. Постоје случајеви када су помогли превозницима. Имамо доказе о томе».

 

«Ово је облик ропства. Не оклевам да изговарим реч: ропство. То је велики проблем. Ја овде не говорим о турском руководству. Али имамо, преко наших посматрача на острвима, доказ да обалске власти сарађују са шверцерима», рекао је Председник.

 

Према његовим речима, о том питању се расправља на европском нивоу, а разговоре воде Премијер Грчке Алексис Ципрас и његов турски колега Ахмет Давутоглу.

 

Грчки Председник је такође рекао да Турска треба да поштује споразум са Европом и да испоштује своје обавезе.

 

Осврћући се на догађаје у Келну у Немачкој, где су за дочек Нове године мигранти масовно сексуално узнемиравали жене, Павлопулос је рекао да не треба дозволити долазак у Европу људима склоним кривичним делима.

 

Ката

Тагови: ; ; ;