«Тајван мора да одустане од својих «халуцинација» о независности», објавили су кинески државни медији након изборне победе Цаи Инг-вен и њене Демократске напредне странке на Тајвану.

 

Цаи Инг-вен и ДПП су изборили уверљиву победу на председничким и парламентарним изборима у суботу, што би могло водити у ново раздобље нестабилности са Кином, која Тајван сматра својом територијом, оцењује Ројтерс.

 

kina-tajvan_660x330

Цаи Инг-вен је обећала да ће одржати мир са суседном Кином, која је упозорила да ће се успротивити било каквом потезу према независности Тајвана.

 

Реагујући на њену победу, медији су користили блажу реторику него у случају њене претходнице Чен Чуи-биана, ранијег лидера Демократске напредне странке, истичући њено обећање мира и задржавање «статуса кво» у односима с Кином.

 

Међутим, службена новинска агенција Ксинхуа је упозорила да би сваки потез према независности био попут «отрова» који би узроковао пропаст Тајвана.

 

«Не буде ли мира и стабилности на Тајвану, тајванске нове власти суочиће се с патњом народа који жели да се реше економске тешкоће», наводи се.

 

Кина сматра Чена, који је био на власти на Тајвану између 2000 и 2008 године узрочником проблема у односима две земље, чак и кад се трудио да одржи стабилне односе са Пекингом.

 

Глобал Тајмс наводи да, буде ли нова власт Цаи Инг-вен настојала «прећи црвену линију» попут Чена, Тајван ће се «наћи у слепој улици».

 

«Надамо се да ће Цаи моћи водити ДПП без халуцинација о тајванској независности, и доприносити мирном и заједничком развоју између Тајвана и Кине2, додаје лист.

 

Ката

Тагови: ; ;