Кина се дуго опирала зову сиријске кризе и једна је од ретких великих и значајних земаља која је била некако по страни од свега онога што се дешава на Блиском истоку.

 

Ипак, чини се, барем према писању бројних московских новина, да је томе дошао крај и да се може очекивати активнији дипломатски, па чак и војни ангажман Кине у Сирији и Ираку.

 

kina-vojska-vojnik-600x369

 

Пекинг је узнемирен све већим бројем припадника муслиманске мањине у Кини (Ујгура) који се прикључују џихадистима «сламске државе» у Сирији и Ираку, као и позивима вођа ИД, путем видео порука, да Ујгури подрже њихову борбу и да им се прикључе.

 

С друге стране, амерички медији се питају коме ће се Кина приклонити у блискоисточном котлу: Русији, која од 30 септембра 2015 изводи своје ваздушне ударе по снагама ИД и других терористичких групација у Сирији или Америчкој коалицији која од августа 2014 и у Сирији и у Ираку бомбардује положаје «исламске државе» уз поприличну количину «колатералне штете», не ретко погађајући положаје ирачке војске и хуманитараца.

 

Московске Ведомости наводе да земље Организације уговора о колективној безбедности (ОДКБ), својеврсног војно-политичког савеза неколико земаља бившег СССР-а под вођством Русије, са Ираном и Кином већ разрађују заједничку тактику и стратегију борбе против ИД у Сирији, али и против њиховог утицаја на тамошње муслимане.

 

Наиме, земље ОДКБ-а и Кина узнемирене су све већим ангажманом ИД на својим територијама.

 

Осим тога, и у непосредној близини Кине, на Филипинима, тамошњи муслимански радикали на острву Минданау објавили су вест о уједињењу неколико терористичких група и оснивању «Калифата», преноси Правда.

 

Ката

Тагови: ; ;