Ова година може да буде једна од значајнијих за будућност Европске Уније а за немачку канцеларку Ангелу Меркел није ни мало ружичаста- пише немачки лист Шпигл.

 

Angela-Merkel-Jutjub

 

«Немачка и њена канцеларка Ангела Меркел суочавају се са највећим изазовом после распада источног блока»- наводи се у чланку.

 

Председник Европске комисије Жан-Клод Јункер рекао је да је огроман списак нерешених проблема и да је њему потребно додати још «кризу поверења» у Европи.Односе унутар ЕУ нарушава прилив избеглица и то не само између Берлина и Варшаве.Италија и Француска такође саопштавају да је мигрантска криза- проблем Немачке.

 

Ту је и питање Турске која треба да одигра кључну улогу у смањењу броја избеглица.Међутим да би то могла да реализује Анкари је неопходно 3 милијарде евра од ЕУ.Међутим оваквом решењу се успротивила Италија.Заменик немачког канцелара Зигман Габриел сматра да ће овим питањем морати да се позабави само Берлин.

 

У немачкој власти преовладава «више суморност него оптимизам»- наводи се у чланку.Наводи се да би прилив избеглица могао да доведе до нове контроле граница унутар ЕУ.Ако у скорије време не буду обезбеђене унутрашње границе блока «на јесен се појављују препреке свуда од севера ка југу»

РИА НОВОСТИ

Тагови: ;