У протестни поход центром Варшаве изашле су данас стотине Пољака, међу њима и Енти из Толкиновог «Господара прстенова», због планиране обимне сече дрва у пољском делу последње европске прашуме, Бјаловјешкој прашуми, коју су најавиле нове пољске власти.

 

Око 2000 Пољака, према проценама организатора, изашло је на улице пољске престонице у «Марш Ента», на позив неколико еколошких организација, носећи националне и заставе ЕУ. На челу поворке истакнут је велики транспарент с натписом «Још прашума није умрла», што је парафраза првих речи пољске химне.

 

Suma-Bjalovjeska-e1453041007264

 

«Енти ће одбранити Пољску», «Ента за Председника» поручили су демонстранти, од којих су се многи прерушили у то мистично оживело растиње из епске фантастике «Господара прстенова» Џона Толкина.

 

Уз Енте, као духовите браниоце Бјаловјешке прашуме, последњег тако великог остатка шума које су некада покривале целу Европу, у походу против сече дрва појавили су се демонстранти прерушени у веверице, роде и друге животиње.

 

Под паролом «Није било вас, била је шума», демонстранти захтевају од премијерке Беате сидлом да повуче дозволу да лимити за сечу буду пет пута већи него до сада, што значи да ће из Бјаловјешке шуме у наредних десет година моћи да посеку 317 800 кубних метара дрва уместо 63 400 кубика колико је био десетогодишњи лимит до сада.

 

«Правдање сече бригом за шуму је најобичније лицемерје и лагање људи. Иза тога стоје искључиво економски разлози, али народно благо не може да се прерачунава на новац «, казала је Катажина Јаге из пољске филијале међународне еколошке организације Гринпис.

 

Министарство животне средине уверено је да су у последњем тако великом нетакнутом шумском комплексу ипак потребне интервенције човека, док еколози упозоравају да је пољско-белоруска Бјаловјешка прашума драгоцена и да представља благо и европске и светске природне ризнице управо зато што је поштеђена активности човека.

 

Прашума, уписана због богатства флоре и фауне иу светску баштину под заштитом УНЕСКО, обухвата око 1500 км2 на граници Пољске и Белорусије, од чега је 42% заштићеног резервата на пољској територији.

 

Управо у Бјаловјешкој прашуми обновљена је врста европских бизона, готово изумрла 1923 године. Од 12 тих дивљих бикова из зоолошких вртова и зверињака, његова популација данас броји 5200 европских бизона.

 

У Бјаловјешкој прашуми, на пољској страни, на слободи живи преко 500 јединки, преноси Бета.

 

Ката

Тагови: ; ; ;