Русија повећала борбену готовост у Таџикистану због бојазни од напада исламиста из Авганистана. Тамо се налази највећа база руске војске у иностранству. Задатак тамошњих јединица је да спрече улазак радикалних исламиста из суседног Авганистана.

 

О томе се крајем децембра разговарало на састанку Савета организације држава колективне безбедности (ОДКБ) који је одржан у Москви.

 

tadzikistan

 

У Таџикистану није добра ни унутрашња ситуација. Прошле године су радикални исламисти, на челу са замеником Министра одбране Абдулахом Назарзодијем организовали побуну, али су ликвидирани.

 

«Због реалне опасности ширења «исламске државе» на земље централне Азије и Кавказ, Русија ове године намерава да главну бојеву припрему армије спроведе на стратешким маневрима «Кавказ 2016″», казао је Министар одбране РФ Сергеј Шојгу.

 

Председник Русије и врховни командант Владимир Путин је наредио да главни акценат у бојевој припреми војника буде на тешким условима, да се одвија у брдовитом и планинском делу. «Преведено» са војног језика, то значи да ће руска армија имати један од основних задатака да спречи прелазак «терориста повратника» преко граница на брдовитом и планиско Кавказу, преносе Новости.

 

Ката

Тагови: ; ; ;