Тужилаштво за организовани криминал доставило је суду оптужницу против бившег шефа Координационог центра за Косово и Метохију Небојше Човића и још шест особа који су осумњичени за малверзације са новцем.

sp-covic

Тужилаштво за организовани криминал доставило је суду оптужницу против бившег шефа Координационог центра за Косово и Метохију Небојше Човића и још шест особа који су осумњичени за малверзације са новцем намењеним Србима на Косову, пренела је данас Телевизија Н1.

 

Оптужницом, која се односи на период од јануара 2003. године до средине септембра 2005, њима се ставља на терет да су у послу откупа и изградње некретнина злоупотребили службени положај и функцију овлашћеног лица, као и за примање мита.

 

Тужилаштво за организовани криминал је у августу 2014. године покренуло истрагу против Човића, бивше секретарке Координационог центра Анђелке Раденковић, бившег начелника Косовскомитровачког округа Драгана Калабе и власника приватних фирми Комграп градња, Даки и Мастерс.

 

Како је наведено у наредби за спровођење истраге, они су осумњичени за прибављање противправне имовинске користи у износу од око 10 милиона евра.

 

Тужилаштво сумња да су у послу откупа некретнина у северној Косовској Митровици, Човић, Раденковић и Калаба, у претходном договору с власницима приватних фирми омогућили да се на основу фиктивне документације изврше незаконита плаћања.

 

У наредби за спровођење истраге наводи се да је Координациони центар уплатио предузећу Даки скоро 426 милиона динара, од чега је извршен откуп само 18 некретнина, за шта је потрошено скоро 181 милион динара, а за остатак од око 245 милиона динара не постоји валидна документација.

 

Спорна је такође и изградња стамбених ламела уместо којих је и даље само ливада. Тужилаштво је навело да су Координациони центар и Грађевинска дирекција уплатили 180 милиона динара за изградњу, од чега је утрошено само око 18 милиона.

 

«Осумњичени Небојша Човић је по договору са осумњиченом Анђелком Раденковић, Бојаном Радовановићем, Идризом Шијаком, Драганом Калабом и Драшком Пашићем давао упутства осумњиченима да привредна друштва Даки и Комграп градња достављају захтеве за плаћања по основу наводно започете изградње стамбених ламела», навело је Тужилаштво, а преноси Н1.

 

Човић је почетком фебруара 2015. године саслушан и, према писању медија, негирао је кривицу.

 

 

 

(Танјуг)

 

 

Тагови: ;