«Чешка није у стању, а није ни дужна да прима избеглице на бази квота које «гура» Европска комисија», изјавио је чешки премијер Андреј Бабиш.

 

Потпредседник чешке Владе, који је истовремено и Министар економије и финансија, био је потпуно отворен: «Ситуација се данас принципијелно изменила. Не постоји ништа што Чешку обавезује, а сматрам и да ми нисмо у стању да у овим тренуцима било кога примамо.

 

«Чешки политичари су дужни прво да гарантују безбедност својим грађанима, а тек потом да размишљају о могућности да се покаже солидарност са избеглицама. Чешка и својих проблема има више него довољно», рекао је Бабиш у интервјуу прашком листу «Право». «Ако неке земље желе још да примају избеглице, иако нисам сигуран да више такве постоје, нека их преузимају директно из Турске и превозе у своје земље авионима».

 

download

 

Чешки званичници су донели одлуку о затварању граница и забрани за улазак миграната, док се Меркелова «не доведе у ред». Један високи званичник Чешке је у шали рекао, «Нека сада мигранте допремају авионима».

 

И Аустрија је одлучила да укине Шенгенски споразум на својој територији.

 

Целу ситуацију званичници оцењују као технички распад ЕУ.

 

Ката

Тагови: ;