Турска је, изгледа, почела да користи свој главни адут у односима с Русијом. Појављују се опречне информације с обала Босфора да тамо десетине руских бродова стоје сатима због спорости турских чиновника и да је мореуз потпуно затворен.

 

Проблем Босфора је толико осетљив, да исплива при и најмањем заоштравању односа с Турском.

 

na-vodi_bosfor

 

Једна од главних светских саобраћајних артерија обезбеђује излаз у светски океан целој југоисточној Европи: Русији, Бугарској, Румунији, Грузији и Украини.

 

Свакодневно кроз Босфор пролази стотине бродова и кретање је веома интензивно. Пошто је на најужем месту широк свега 700 метара, а и с једне и с друге стране је Истанбул, то што Турска тренутно ради у мореузу отежући са контролом руских бродова, подсећа на уцену.

 

„Турска као мали авлијанер напада велику Русију“, изјавио је лидер Либерално-демократске партије Русије Владимир Жириновски.

 

Последњи пут је Турска претила затварањем Босфора за војне бродове СССР крајем 70-тих година. Тада је совјетски Министар иностраних послова Андреј Громико рекао на коктелу у Белој кући да ће Црноморској флоти за пролазак у Средоземно море бити потребно само пар ракетних плотуна.

 

Притом је упозорио: „Као последица тога ће се, осим Босфора, појавити још два мореуза, али, авај, неће бити Истанбула“!

 

То упозорење је Анкари било довољно за следећих 30 година.

 

Ката

Тагови: ; ; ;