„Како се хладно време у Украини наставља, у земљи може доћи до нестанка природног гаса. Зног тога «Нафтогаз» може почети да купује гориво из Русије“, рекао је генерални директор компаније Андреј Коболев.

 

«Када нам је потребан гас, можемо да питамо продаваца за цену. Куповина ће зависити од тога ко пружи најбољу цену. Тренутно је руски гас много скупљи. Разлика је огромна», цитирала је његову изјаву новинарима агенција Блумберг у Бриселу.

 

1050152081

 

Коболев је напоменуо да, ако је хладно време, може доћи до несташице природног гаса у Украини. Тада «Нафтогаз» може да купи гориво из Русије. «Не очекујемо да ће се то десити у јануару», додао је он. Коболев је такође рекао да украинска страна неће бити узрок прекида транзита руског гаса ка Европи. Транзит руског природног гаса у Европу преко Украине је стабилан.

 

«Имамо прилично велико подземно складиште. Домаћа потрошња гаса је смањена, а повећано је складиште. Осећамо се удобније и не видимо никакав ризик за Украину», рекао је шеф «Нафтогаз».

 

Премијер Украине Арсениј Јацењук је раније изразио мишљење да ће Кијев моћи да прође зиму без набавке гаса из Руске Федерације, захваљујући залихама у подземним складиштима и набавци горива из Европе.

 

Касније, 10 јануара је рекао да Украина неће куповати гас из Русије по цени од 212.23 долара за хиљаду кубних метара, јер је гас у Европи јефтинији, преносе РИА Новости.

 

Ката

Тагови: ;