Према информацијама европске агенције Фронтекс укупан број миграната који је током 2015 године ушао у Европску унију износи 1,2 милиона људи.

прилив избеглица у Европу

Берлин 19 јануар 2015 године-ТАСС.Немачка, Аустрија као и званичници у Бриселу израђују план по коме би се за мигранте у потпуности затворила грчко-македонска граница.О овоме је известио немачки часопис Билд позивајући се на изворе у Бечу и Берлину.

 

Билд напомиње да су немачка канцеларка Ангела Меркел и аустријски премијер Вернар Фаиман под великим притиском јавности у својим земљама због великог прилива миграната.Меркелова би најрадије затворила своје границе али у том случају њен пример би следиле и остале земље ЕУ што би довело до краја Шенгенског система.

 

У Грчку мигранти долазе из Турске а Анкара не предузима никакве мере како би се смањио њихов број.Због тога, пише Билд Грчка је принуђена да заједно са Македонијом игра улогу граничара, и да од марта затвори своју границу, сматрају иницијатори овог плана.У том случају Грчка ће моћи да рачуна на привилегије приликом враћања дуга Бриселу, сматрају званичници ЕУ.

 

Билд не саопштава у којој је фази израда овог плана.

 

Према информацијама Фронтекс-а број нелегалних миграната који је током 2015 године ушао на територију ЕУ је преко 1,2 милиона људи.

 

 

Тагови: ; ; ; ;