«Земље ЕУ треба да воде самосталну политику у односима са Русијом и да успоставе дијалог са Москвом јер спољна политика САД, која је усмерена на сукоб са РФ и борбу са режимима на Блиском истоку, не доноси позитивне резултате, већ само јача ширење исламизма у свету», сматра аналитичар италијанског листа Il Giornale Франческо Алберони.

 

images

 

«Европљани су подржали Американце у свим њиховим каприцима, чак и када су после распада СССР-а САД наставиле хладни рат против Русије, претећи јој НАТО-ом, уводећи санкције Криму и чак одвајајући РФ од Европе чији је она одувек била део, како у политичком, тако и у културном смислу. Американци нису приметили страшну претњу која долази од исламизма и зато су наставили да се боре против онога ко је могао да буде њихов природан савезник», пише Алберони у свом чланку, а преносе РИА „Новости”.

 

Лист истиче да су Американци раније водили борбу против световних режима Садама Хусеина, Муамера Гадафија, Башара Асада, али да су на власт после ових режима углавном дошли исламисти.

 

«Шта у таквој ситуацији можемо учини ми, Европљани, обични грађани? Можемо покушати да променимо ту атмосферу неповерења према Русији. Можемо се подсетити да припадамо истој цивилизацији»”, закључује Алберони.

 

Ката

Тагови: ; ;