РИМ – Албанија је постала канцеларија за ангажовање џихадиста, наводи италијански лист „Коријере дела сера“, уз оцену да је то посебно опасно за Италију, јер би одатле могли бити планирани напади на италијанској територији.

italija-rim-pixabay

У прилогу на порталу италијанског листа, новинар Антонио Ферара износи да су НАТО, САД и Русија подигли узбуну због онога што се дешава у Албанији, где је, како се наводи, хиљаду људи спремно да се прикључи терористима.

„Како јављају наше тајне службе, они који регрутују нове џихадисте нуде им 2.000 евра месечно по уговорима на неодређено време. Уговор има само две клаузуле, храброст и знање италијанског језика“, каже Ферара.

Објашњава да ово друго није тешко, јер у Албанији многи гледају италијанску телевизију, често путују у Италију и знају италијански.

Италија се боји да би Албанија могла да постане пролаз Исламске државе ка Италији и Европи исто као што је то Белгија била ка Француској за терористичке нападе 13. новембра, преноси приштинска Газета Блиц.

„Опасност је већа него што нам се чини. У неким деловима Албаније цвета илегално тржиште оружја, које се продаје свакоме ко је спреман да плати, па и Исламској држави као џихадистичкој формацији, за 600 евра по комаду“, наводи италијански новинар.

 

ПРАВДА

Тагови: ; ;