Председник Европске комисије Жан-Клод Јункер је рекао да би шенгенска зона могла пропасти под налетом проблема који је створила избегличка криза. Због огромног прилива избеглица у Европу из Африке и Блиског Истока на крају 2015 године, неке европске земље су одлучиле да обнове граничне контроле са својим суседима.

 

Јункер страхује да би то могло довести до стварног нестанка шенгенске зоне.

 

Рекао је да би, након обнове контроле над границама земаља — учесника уговора, могло да се постави питање да ли им је потребна јединствена валута.

 

schengen-visa

 

«Над шенгенском зоном се појавила претња која би могла да представља претњу опстанку. Данас сви срећни уводе граничне контроле, сутра ће разматрати економске трошкове а прекосутра ће се питати зашто нам је уопште потребна јединствена валута ако нема више слободе кретања и унутрашњег тржишта», наводе РИА Новости Јункерове недоумице на седници Европског Парламента.

 

Крајем 2015 и почетком 2016 године је у великом броју земаља учесница шенгенског споразума најављено поновно увођење граничних контрола. Међу њима су Норвешка, Шведска, Данска, Француска, Немачка и Малта.

 

16 јануара је мере граничне контроле увела и Аустрија, повећавши тиме број европских земаља које су суспендовале шенгенски споразум.

 

«Свако ко дође код нас треба да буде предмет боље контроле. Они који немају статус избеглица или одговарајуће папире при доласку у Аустрију, биће депортовани. У земљу могу ући само они који имају статус избеглице, а нису протерани из Немачке», рекао је у интервјуу за локалне медије аустријски канцелар Вернер Фајман.

 

Аустријски канцелар је довео у питање наставак постојања шенгенске зоне у садашњем облику.

«Ако ЕУ не заштити спољне границе, доћи ће у питање одржање шенгенске зоне. Тада ће свака земља поново контролисати своје националне границе», нагласио је Фајман.

 

Након увођења аустријске граничне контроле на исти дан — 16 јануара — баварски Премијер, шеф владајуће партије Савезне Републике Немачке у коалиционој странци «Хришћанско-социјална унија» Хорст Зехофер је дао Ангели Меркел ултиматум: Уколико за две недеље не буде успостављен ред на немачкој граници, он ће поднети тужбу Уставном суду Немачке.

 

Европска агенција за контролу спољних граница Frontex извештава да је у земље ЕУ у 2015 пристигло више од 1,2 милиона избеглица. Председник Европске комисије Жан-Клод Јункер је више пута поновио да је тренутна мигрантска криза најгора од завршетка Другог светског рата, подсећају РИА Новости.

Ката

Тагови: ;