«Русија ће у фебруару уплатити само једну трећину своје годишње финансијске уплате Савету Европе», изјавио је Председник државне Думе Русије Сергеј Наришкин, преноси новинска агенција ТАСС.

 

«Уплатићемо им трећину годишње суме од 32 милиона евра, а потом ћемо наставити да посматрамо ситуацију у СЕ», рекао је Наришкин.

 

Подсетио је да годишње финансијске обавезе Русије према СЕ износе око 32 милиона евра, док за учешће у УН његова земља издваја 30 милиона евра.

 

download

 

Сергеј Наришкин је најавио да руска делегација неће учествовати на јануарском заседању СЕ које почиње следеће недеље, као и да је та одлука повезана са одлуком о уплати само трећине годишњих обавеза СЕ.

 

«Нећемо поднети захтев ПС СЕ да наши посланици учествују на јануарском заседању. Наставићемо са великим интересовањем да пратимо развој догађаја у СЕ. Ревидираћемо одлуку када се стекну услови за равноправан парламентарни дијалог», рекао је Наришкин.

 

Руски званичници су више пута изражавали неслагање са политиком Савета Европе, посебно са радом Парламентарне скупштине, као и са одузимањем права гласа руским посланицима у том телу.

 

У новембру прошле године Наришкин је написао у коментару на свом сајту да СЕ већ 18 месеци намерно занемарују главне међународне теме. Он је подсетио јавност на писмо које је упутио председници ПС СЕ Ан Брасер у ком се наводи да Русија већ месецима нема право гласа у овом телу.

 

«Сутра обележавамо 18 месеци од како је нашој делегацији у ПС СЕ одузето право гласа, што представља наметање санкција парламентарцима које је изабрао народ Русије и кршење европског парламентаризма», написао је тада Наришкин.

 

Руској парламентарној делегацији је одузето право гласа у ПС СЕ у априлу 2014 године због анексије Крима. У 2015 години је ово тело два пута разматрало акредитиве руских посланика, али је забрана гласања остала на снази, након чега је руска делегација суспендвала своје учешће у ПС СЕ.

 

Русија је, поред Француске и Немачке, један од три највећа финансијера Савета Европе.

 

Ката

Тагови: ; ;