Братислава — Шеф Војног комитета НАТО, чешки генерал Петр Павел је изјавио јда за западне војне савезнике претња број један није избеглички талас него је то и даље Русија.

 

«Уколико погледамо која претња је озбиљнија, онда је држава која има свој нуклеарни војни арсенал, укључујући ту нуклеарно оружје, а не стиди се да прекрши међународне споразуме, без сумње ризик број један», казао је бивши начелник Генералштаба чешке армије Павел за словачки лист Деник.

 

Peter pavel nato general

Генерал је додао да је проблем избеглица, иако мањи него проблем Русије, хитнији и да тренутно утиче непосредно на живот у чланицама НАТО.

 

«Претња везана за Русију, без обзира на озбиљност, и даље је само потенцијална. Не утиче на нас непосредно као избегличка криза коју су изазвали проблеми с исламским екстремизмом», рекао је Павел.

 

Шеф Војног комитета НАТО одбио је као неосноване тезе које гласно заговарају Председник Чешке Милош Земан и Председник Владе Словачке Роберт Фицо да Европа није суочена с избегличким таласом, ни сеобом народа, већ да је реч о добро организованој инвазији на Европу у режији «исламске државе».

 

«Плашим се да тврдња да неко координира централно избегличку кризу нема потврду у анализама обавештајних служби које су доступне свим земаљама чланицама НАТО. Тешко да бих могао да подржим то нагађање», рекао је Павел.

 

Према обавештајним анализама на које се позвао Павел, избеглички талас су изазвали сукоби у неким деловима света, а подстакла га је и политика отворених врата неких европских земаља.

 

Павел је, такође, демантовао уобичајене тврдње званичника чланица вишеградске групе да 90% таласа чине економски имигранти.

 

«Није тајна да већина избеглица потиче из земаља које су погођене неким сукобом: Сирија, Авганистан или Либија, где још бесни грађански рат. Морамо, наравно да узмемо у обзир да део (избегличког таласа) чине економски мигранти који су на пут кренули једноставно да побољшају своју социјалну и економску ситуацију. Њихов број је порастао због отворености неких европских држава», рекао је Павел, а преноси Б92.

 

Ката

Тагови: ; ; ;