Биста Совјетског генерала Ивана Черњаховског коју су, на негодовање Русије, као контроверзну скинули са споменика црвеноармејцима У Пјењежњу на североистоку Пољске, уместо у магацин, доспеће у Русију, пошто је руски бизнисмен Алексеј Гарајев понудио за њу 30 тона пшенице и једно звоно, преноси Тањуг.

 

Бисту су локалне власти уклониле у септембру прошле године после дугогодишњих захтева пољских борачких организација да славни совјетски генерал, иако један од најспособнијих официра Црвене армије у Другом светском рату, у Пољској и Литванији има надимак «џелат пољске земаљске армије». Пољска га терети за хапсење 6000 пољских и литванских војника и официра током рата који совјетски затвор углавном нису преживели.

 

Beograd

 

«Бисту је требало првобитно да преузме руско историјско друштво. Заказао сам термин за преузимање, али нико није дошао. Обратио сам се зато другом субјекту који жели бисту», казао је Пољској телевизији ТВП.инфо Градоначелник Пјењежна Кажимјеж Кјејдо.

 

Бисту непожељног генерала добиће руски Магнитогорск, пошто је тамошњи Пољопривредник и бизнисмен понудио да је преузме за 30 тона жита и једно звоно које би поставио у Катинској шуми У меморијалном комплексу где је стрељано на почетку Другог светског рата неколико хиљада пољских војних заробљеника.

 

«Бисту ће добити на поклон, бесплатно», казао је градоначелник Пјењежна, а руски бизнисмен патриота је најавио да ће биста генерала бити постављена на нови споменик у Магнитогорску 9 маја на Дан победе у Великом отаџбинском рату, како Руси називају Други светски рат.

 

Пољска игнорише протесте Русије због уклањања неких совјетских споменика на које гледа као на контроверзно подсећање да је после ослобођења увучена међу сателите Совјетског Савеза и подсећа да је Међународни уговори обавезују на бригу само о гробљима совјетских и руских војника а не на заштиту споменика принудне захвалности Совјетском Савезу .

 

Ката

Тагови: ;