Ситуација у престоници Молдавије Кишињев се погоршала. Након разбијања кордона, демонстранти су дошли до зграде владе, а неки од њих успели су да ућу у зграду. У згради дошло до туче са полицајцима.

 

Протестује се против прозападног режима Плахотњука.

Лидери три опозиционе странке у Молдавији су позвали своје присталице да учествују у среду на протестима испред зграде парламента где је планирано утврђивање састава новог кабинета и кандидатуре премијера.
У петак је председник Молдавије именовао вршиоца дужности министра за информационе технологије и комуникације, представника Демократске странке Павла Филипа, за кандидата за премијера републике.

 

У вези са именовањем Филипа за кандидата, у Кишињеву су у суботу одржане масовне демонстрације опозиције левичарских снага Социјалистичке партије, «Наше странке» и десног центра «ДА» («Достојанство и истина»). Они инсистирају на распуштању парламента и превременим изборима. Нови састав кабинета министара Молдавије и премијера може бити утврђен у парламенту у среду у другој половини дана.
Лидер политичке формације «Наша странка» Ренато Усати, председник партије социјалиста Игор Додон и активиста десног центра «ДА», позвали су своје присталице да тог дана изађу на протесте.

 

Молдавски полицајци су користили сузавац да би растерали демонстранте који су упали у зграду праламента. Број људи који протестују се повећава. Демонстранти су запалили ватру испред парламента и своју акцију назвали «вечном«. Са протестима се неће престати док се не испуне њихови захтеви.

 

«Нема смисла да упадамо у зграду парламента јер су сви посланици и министри већ одавно одведени у полицијским униформама из Дома парламента» — рекао је лидер «Наше странке» Ренато Усати.

«Не идемо никуда — протестујемо и даље» — рекао је Ренато.

 

 

Полиција која чува зграду парламента Молдавије излази из ње.

 

Демонстранти су узвикују: «Браво! Полиција је са народом!»

 

 

Влада је сазвала хитан састанак у вези са протестима који се одржавају у земљи, рекао је Спутњику в.д. премијера Георге Брега. Молдавска влада разматра мере за спречавање нереда у центру Кишињева.

 

«Тренутно смо на састанку. Детаљи ће бити познати јавности након састанка,» — рекао је Брега.

 

 

Са трга у Кишињеву хитна помоћ је одвезла шесторо људи који су задобили лакше повреде.

 

Тагови: ;