„Обалској стражи САД су неопходни најновији ледоломци укупне вредности око милијарду долара због пораста војног присуства Русије на Арктику“, саопштио је Си-Ен-Ен позивајући се на изјаве сенатора из држава Аљаска и Мејн.

 

Сенатори Лајза Мерковски и Ангус Кинг, као и главнокомандујући Обалске страже САД Пол Зукунуфт сматрају да Русија спроводи милитаризацију Арктика и „звецка оружјем“ организовањем војних вежби у том делу планете, у којима учествује хиљаде руских војника.

 

ruska-articka-flota-ria

 

Сенатори сматрају да је куповина нових ледоломаца преко потребна како би се пребродио новонастали дисбаланс између руске и америчке флоте.

 

„Ми са великим потешкоћама покушавамо да добијемо само један ледоломац, док Русија гради чак 14“, цитира Си-Ен-Ен Лајзу Мерковски, а преноси Правда.

 

Претходно је амерички председник Барак Обама предложио да се убрза куповина нових ледоломаца, како би се тај процес комплетирао до 2020 године. Тада је из Беле куће саопштено да САД у својој флоти има свега два ледоломца, од којих је један ступио на дужност још 1976 године.

 

Истовремено, према информацији Беле куће, Русија тренутно поседује 40 ледоломаца.

 

Ката

Тагови: ; ;