Пребогата краљевина Саудијске Арабије, која је дуги низ година диктирала цену нафте на тржишту, данас посрће на свим фронтовима. Они трпе огромне финансијске губитке због ратова у Сирији и Јемену, а зарад анимозитета према Русији и савеза са САД сами себе уништавају тако што упорно срозавају цену нафте.

 

С друге стране, њихов архинепријатељ Иран је у све бољој позицији и стиче предност на скоро свим пољима. Саудијци имају неколико великих слабости које савршено осликавају разлоге због којих Ријад све више страхује за сопствену будућност.

 

a7c1a342b338e9562a5d09ef904ee2e6

 

1. Губитак челне позиције у ОПЕК-у
Саудијци су од самог старта били лидери ОПЕК, али њихову позицију све више угрошава јачање руске производње и Иран коме су укинуте санкције. Поред тога, сарадња са САД је лошија него пре.

 

2. Резерве новца нестају огромном брзином
С обзиром на срозане цене нафте, саудијске резерве новца су све мање јер им је главни извор прихода многоструко смањен. Према мишљењу највећих оптимиста, Саудијска Арабија може да издржи овим темпом још максимално четири године.

 

3. Иран је задобио подршку шиита
Иран, којег саудијска Арабија сматра највећим непријатељем, има подршку Хезболаха у Либану, као и већинског шиитског становништва у Ираку, уз растућу подршку шиита Ирану у земљама које су претежно сунитске.

 

4. У евентуалном сукобу Саудијска Арабија нема никакве шансе против Ирана
Уколико тензије између две непријатељски настројене државе прерасту у општи сукоб, Иран би и ту био у предности, с обзиром да је већи од Саудијске Арабије и има много више становника. Уз то, саудијска војска је неискусна, а ирански генерали су, по питању стратегије, знања и искуства, далеко испред својих саудијских колега.
Саудијска Арабија, додуше, има модерније наоружање, али у свему зависи од Запада (пре свега САД), па чак и у коришћењу и одржавању тог оружја.

Ката

Тагови: ;