Председник Црне Горе Филип Вујановић уверен је да евроатланске интеграције не угрожавају могућност традиционалног пријатељства са Русијом

Илустрација_915-1021x580

 

Председник Црне Горе Филип Вујановић уверен је да евроатланске интеграције не угрожавају могућност традиционалног пријатељства са Русијом.

Он се данас у Подгорици састао са помоћником министра иностраних послова Руске Федерације Алексејем Мешковим.

“Вујановић је у отвореном и пријатељском разговору исказао интерес државе Црне Горе и њених грађана да афирмишу традиционалне добре односе Црне Горе и Русије, који су 2011-те године обељежили три века свога трајања”, саопштено је из кабинета председника државе.

Оценио је да у билатералној равни треба унапређивати односе у сфери образовања, науке и културе, као и осталим областима, истичући да блискост две државе и традиција наших односа обавезује на то.

“Мешков се сагласио са оценом традиционално добрих односа, чија се вредност потврђује и кроз бројне посете туриста из Русије и њихов одмор у нашој држави, као и бројне посете грађана Руске Федерације по другим основама у Црној Гори”, наведено је у саопштењу.

Он је саопштио познате ставове Руске Федерације у односу на европске и евроатланске интеграције Црне Горе.

 

Milić-Meškov-foto

 

 

Апсолутно сви заједно морамо радити на унапређењу и јачању, више од три века трајања историјски свеобухватних односа између двије старе европске земље Русије и Црне Горе, оценио је председник Социјалистичке народне партије (СНП) Срђан Милић на данашњем састанку са министром спољних послова Русије Алексејем Мешковим.

Разговору је присуствовао и Сергеј Николајевич Грицај, амбасадор Русије у Црној Гори, а тема састанка је била актуелна политичко-економска ситуација у Црној Гори и региону.

Милић и Мешков су разговарали о укупним дешавањима која су обележила протекли период, укључујући и упућену позивницу Црној Гори за НАТО, а било је и речи о неопходности остваривања дијалога између највиших парламентарних представника Русије и Црне Горе, без обзира на проблеме у билатералним односима две земље.

„Оно што је последњих година обележило те односе била је економска сарадња, стога у интересу грађана обе државе, треба уложити додатне напоре и залагања ради свестраног развоја привредних односа, увећања робне размене, даљих инвестиција и сарадње у туристичкој привреди, пољопривреди и многим другим областима“, истакао је Милић.

Са руске стране је била наглашена контрапродуктивност антируских санкција, којима се прикључила и Црна Гора.

Такође, саговорници су разговарали и о европским интеграцијама Црне Горе, реализацији прекограничних пројеката, о потреби константног мултилатералног дијалога о безбједоносним питањима у евроатланском региону, као и о обавезама које државе чланице ОЕБС-а имају у овој организацији, нарочито у делу поштовања и примјене система међународног права.

 

ПРИНЦИП