РИА Новости. Премијер Србије Александар Вучић пренео је захтев Европској унији о усаглашавању заједничке политике по питању миграната и ради размене информација о појединачним корацима свих земаља балканске руте.
Александар Вучић и заменик премијера и министар иностраних послова Ивица Дачић у уторак су одржали састанак са министром иностраних послова Словеније Карлом Ерјавецом, на коме су главна тема била мере за борбу против миграционе кризе, саопштила је прес службе Владе Србије.

 

1116888880

Министар спољних послова Словеније дошао је у Србију како би српског премијера известио о иницијативи председника Владе Словеније Мира Церара, упућеном председнику Европке комисије Жан-Клоду Јункеру и премијерима држава на балканском миграционом путу, о потреби за налажење заједничког одговора на очекивано повећање броја миграната.

 

Шеф Министарства спољних послова Ивица Дачић је после састанка с премијером Србије Александром Вучићем и министром спољних послова Словеније Карлом Ерјавецом поручио да ће Србија предузети одговарајуће мере уколико Хрватска, Словенија и Аустрија повуку једностране потезе у решавању проблема избеглица и миграната.

 

Дачић је констатовао да ће затварање граница, смањење пропусне моћи и осталих једностраних мера, у вези са Шенгенским споразумом, као што то најављује Аустрија, изазвати ланчане реакције дуж целе западнобалканске руте. Према његовим речима, реакција државе ће зависити од реакције осталих држава на миграционом путу и Србија не може и неће да дозволи да мигранти остану у земљи.

 

«Нико неће остати у Србији ко није тражио азил по међународним процедурама. Ако неко рачуна да ће да реши проблем тако што ће мигранти остати у Србији, ми вам гарантујемо да неће»- рекао је први Потпредседник Владе.

 

Он је додао и да се чуди зашто нико од миграната не иде на Косово у, како је рекао, «центар демократије и развоја, на велику просперитетну територију».

 

«Ми смо поступали коректније него многе европске земље, али нисмо баш ни глупи и сигурно да ћемо поступати у складу са нашим интересима водећи рачуна о европском путу Србије. Нећемо бити ништа мање Европљани од водећих земаља ЕУ», закључио је Дачић.

 

 

 

 

РИА Новости/Б92

 

 

Тагови: ; ; ; ; ; ; ;