Упркос различитим позицијама Црне Горе и Русије око одређених питања, важно је радити на очувању пријатељских веза и даљем унапређењу билатералне сарадње у областима од заједничког интереса, закључено је на састанку министра вањских послова и европских интеграција Игора Лукшића са помоћником руског министра вањских послова Алексејом Мешковим..

 

ЛУКШИЋ

„Мешков је саопштио познате ставове Руске Федерације у односу на евроатлантску и европску интеграцију Црне Горе истакавши да у међусобним односима, у актуелној ситуацији, треба заједнички идентификовати модалитете снажења сарадње са циљем очувања традиционално пријатељских односа две земље који се манифестују кроз сарадњу у бројним областима попут туризма, културе, привреде, образовања,“ наводи се у саопштењу МВПЕИ.

 

Лукшић је, како се додаје, указао на значај отвореног и интезивног дијалога о свим питањима у циљу даље афирмације билатералних односа Црне Горе и Русије.

„Иако се не можемо сагласити око свих питања, важно је да отворено разговарамо и да се разумијемо, окренути будућности и могућностима даљег унапређења наших односа“, казао је Лукшић.

Говорећи о спољнополитичким приориетима Црне Горе, Лукшић је истакао да интеграција у ЕУ и НАТО није усмерена против било кога већ има за циљ јачање стабилности и безбедности, те поспешивање даљег економског развоја. Поновио је и став да, у духу вишевековне традиције и пријатељства, Црна Гора жели да развија и унапређује билатералне односе са Русијом.