Турске власти су увеле полицијски час у неколико градова са претежно курдском популацијом, саопштила је организација за људска права Амнести интернашонал (Amnesty International).

Captureamnestyinternational

 

Штавише, како се наводи у саопштењу организације објављеном у четвртак, под окриљем полицијског часа, снаге безбедности у Турској у овим насељима спроводе војне операције против Радничке партије Курдистана у којима страдају и цивили.

 

«Операције које се спроводе током полицијског часа угрожавају животе десетина хиљада људи; оне су сличне колективном кажњавању,» — наводи се у саопштењу бранилаца људских права.

 

 

«Операције спроведене од стране полиције и војске на овим просторима одликује претерана употреба силе, укључујући и коришћење тешког наоружања у стамбеним подручјима. Нема сумње да турске власти примењују смртоносну силу која угрожава локално становништво,» — нагласио је Амнести интернашонал, и упозорио да било које мере безбедности које Турска предузима морају бити » у складу са међународним законом за заштиту људских права».

 

 

Према подацима те организације, од увођења полицијског часа августа 2015. у градовима са курдском популацијом, убијено је 162 људи, међу којима 29 жена, 32 деце, 24 људи старијих од 60 година.

 

 

«Стратешке калкулације не би требало да засене оптужбе за тешка кршења људских права. Међународна заједница не би требало да овај случај третирају другачије»- наводи се у саопштењу.

 

Ирена

Тагови: ; ; ;