Пентагон је у четвртак најавио пребацивање још два затвореника из војног затвора Гвантанамо Беј, смањујући број затвореника у контроверзном затвору на 91.

GVANTANAMO

Египћанин Ал Савах, који је такође грађанин и Босне и Херцеговине, је послат у Босну, док је затвореник из Јемена Ал Сувади пребачен у Црну Гору.

 

Ови трансфери затвореника су још један корак администрације америчког председника Барака Обаме ка затварању овог објекта. Око 780 затвореника држано је у овом затвору откако је он отворен у јануару 2002. године.

 

«Сједињене Америчке Државе захваљују Влади Црне Горе за овај њихов хуманитарни гест и спремност да подржи напоре САД да затворе затвор у Гвантанамо Беју», рекао је Пентагон у саопштењу најављући Ал Суваидијево ослобађање.

«Сједињене Државе координишу са Владом Црне Горе како би се осигурало да се овај трасфер реализује у складу са одговарајућим мерама безбедности».

 

У саопштењу нема детаља, али обично се Гвантанамо затвореници пуштају под условом да прођу програм рехабилитације или реинтеграције како после пуштања не би представљали претњу безбедоносним интересима САД.

 

Ал Суваиди, стар 41 годину, је био члан Ал Каиде и експерт и тренер за експлозив. Он је заробљен у Пакистану фебруара 2002. године.
Савах, 58, ухапшен је у децембру 2001. године у Авганистану, и био је први затвореник који је препоручен за пуштање 2007. године.

 

Он је, како се наводи, признао да је био члан Ал Каиде у којој је правио експлозив за џихадистичку групу.
Од преосталих 91 људи у Гвантанаму, трансфер је одобрен 34. Остатак њих је за сада у неограниченом притвору.

 

Тагови: ; ; ;