Никита Бондарев

 

Што се тиче аутомобила FIAT Punto, који се склапа у Крагујевцу, Вучић је са Путином разговарао о могућности да Русија увози те аутомобиле као српске производе у оквиру споразума о бесцаринској трговини и то за време своје претходне званичне посете Русији у лето прошле године.

 

images

 

Путин му је тада одговорио да је то сасвим изводљиво, али треба утаначити детаље. Током последње Вучићеве посете Путин је опет поновио да нема ништа против да Русија увози „Фијатове“ аутомобиле, склопљене у Србији, у својству српских производа, уколико се то може легализовати.

 

Међутим, Срби треба да схвате да им цела та прича са крагујевачким фијатима и њиховим извозом у Русију неће донети ништа добро. Русија има своју сопствену аутомобилску индустрију која прави лоше и непоуздане, али врло јефтине аутомобиле. Такође постоје јефтини аутомобили из Кине, и веома јефтини из Ирана.

 

Ако би српски „Фијат“ могао да кошта као руска „Лада“, а да не буде лошијег квалитета, онда би то била добра шанса за Србе, јер би пола Русије прешло из „Ладе“ у „Фијат Пунто“. Међутим, Србија не може баш толико да спусти цене – за тако нешто би њена аутомобилска индустрија морала имати капацитете које имају Американци или Немци. У садашњој ситуацији, чак и поред споразума о бесцаринској трговини, док српски „Фијат“ стигне у Русију коштаће отприлике као амерички аутомобил који се склапа у Кореји или Русији, или корејски аутомобил који се склапа у Русији. Ако руски купац треба да бира између крагујевачког „Фијата“ и корејског „Шевролета“, он ће (нема љутње!) радије изабрати „Форд“ који се склапа у Русији, јер је квалитетнији и лакше га је сервисирати. Према томе, ја се не бих баш много уздао у успешан извоз српског „Фијата“ у Русију.

 

Ката

Тагови: ; ; ;