Рори О’Конел је за Радио-телевизију Косова изјавио да је демократско право да се опозиција супростави међународним споразумима и да треба да постоје различити ставови.

конел

«Међутим, за мене се то не може тражити насиљем. Непихватљиво је да се каже или ће бити прихваћен мој захтев или ћу користити насиље док се мој захтев не прихвати», рекао је О’Конел.

 

Амбасадор је рекао да није ништа необично да опозиција тражи да формира владу, јер се то догађа у свакој земљи. Међутим, постоји опасност пошто Косово није стара демократија и има демократску културу која се тек изграђује.

 

«Али, за мене употреба насиља за политичке циљеве ствара много више проблема него што их решава. Ја сам оптимиста да ће изабрани представници народа предузети одговорност да изађу из овакве ситуације. Изузетно је значајно да Косово преузме одговорност», рекао је британски амбасадор.

 

 

Према њему, влада је дужна да учини све што је могуће да грађанима објасни суштину споразума о заједници општина са српском већином и о демаркацији граничне линије са Црном Гором.

 

О’Конел је додао да је споразум о ЗСО имао за циљ расформирање паралелних структура Србије на Косову, те тај споразум није у корист Србије или неког другог.

 

 

 

РТС

 

Тагови: