Девети међународни филмски и музички фестивал «Кустенодрф» почиње сутра у Дрвенграду на Мокрој гори и биће посвећен, као и до сада, младим ауторима и великанима светске кинематографије.

 

Оснивач «Кустендорфа» редитељ Емир Кустурица најавио је да ће фестивал отворити и затворити Министар културе и информисања Иван Тасовац.

 

До 27 јануара за Златно, Сребрно и Бронзано јаје такмичиће се 17 филмова младих режисера из Бугарске, Кине, Хрватске, Мађарске, Исланда, Ирана, Мексика, Палестине, Русије, Србије и Шпаније, које је међу 400 пријављених краткометражних филмова одабрала селекторка Дуња Кустурица.

 

kusturica-tjub-650x451

 

 

Ове године приметно је више српских филмова у такмичарском програму, као и жена аутора.

Најбоље филмове одабраће жири у саставу: филмски продуцент и ауторка документарних филмова из Етиопије Мажида Абди и филмски продуцент из Аргентине Хозе Ибањез.

 

Награду «Вилко Филач» за најбољу фотографију доделиће директорка фотографије Дијан Баратја (Француска) и шведски директор фотографије мађарског порекла Иштван Борбаш.

 

Програм «Савремене теденције» представиће неке од најбољих филмова прошлогодишње продукције, чији аутори ће бити гости фестивала и држати радионице студентима и младим ауторима.

 

Биће приказани филмови: «Дипан» Жака Одијара, прошлогодишњег добитника Златне палме у Кану, «Благо» Корнелијуа Порумбојуа (награда «Известан таленат» у оквиру канског програма «Известан поглед»), «Прича над причама» Матеа Гаронеа и «Бланка», дебитански целовечерњи филм победника «Кустендрофа» 2009 године Кокија Хасеија, који је награђен и на Венецијанском филмском фестивалу.

 

83-052 Mokra Gora 061005

 

Програм, објављен на сајту «Кустендорфа», предвиђа и пројекције филмова «Клан» Пабла Трапера и «Младост» Паола Сорентина, након којих ће радионице одржати продуценти Матијас Мостеирин и Никола Ђулијано.

Кустурица је најавио да ће гост фестивала бити и енглески глумац Тоби Џонс, који игра у Гаронеовом остварењу «Прича над причама». Предавање ће одржати директор и главни селектор Канског фестивала Тјери Фремо, а гост ће бити и Аманда Невил испред Британског филмског института.

 

«Ретроспектива великана» биће посвећена француском синеасти Жаку Одијар, немачком продуценту Карлу Баумгартнеру (1949-2014) и чешком режисеру Франтишеку Влачилу (1924-1999).

 

Посетиоци ће имати прилику да погледају Одијарова остварења «Читај ми са усана», «Откуцај који је моје срце прескочило», «Пророк» и «Дипан», а Кустурица ће одржати радионицу за студенте и младе ауторе.

 

У Дрвенграду ће бити отворена изложба као омаж Баумгартнеру и приказан Кустуричин филм «Подземље», након чега ће Кустурица, заједно са продуцентом Рајнхард Брундиге одржати радионицу.

На програму је и Влачилов филм «Аделхајд», о коме ће такође говорити домаћин фестивала.

 

Нови програм «Деколонизовање филма» представиће, по идеји Дуње Кустурице, филмове који доводе у питање доминантне наративе о односима израбљивача и израбљиваних у неоколонијалном контексту, као и оне о класним односима унутар западног друштв.

 

Биће приказани документарни филмови: «О насиљу» Јорана Хуга Олсона, «Капетан Томас Санкара» Кристофа Купелина и «Немачка младост» Жана Габријела Периоа, као и играни филм «Планине могу да оду» Ђије Жангкеа.

 

Посетиоце фестивала у вечерњим часовима забављаће српски рок састави «Партибрејкерс», «Коља и Гробовласници», јерменска реге и ска атракција «Реинкарнејшн», молдавски трубач Адам Стинга и Оркестар Дејана Лазаревића.

 

Ката

Тагови: ; ;