Споразум о стабилизацији и придруживању (ССП) Косова Европској унији је важан за стабилизацију целог региона, а кључни елемент тог споразума је да се Косово обавезало да побољша односе са Србијом, рекао је европски комесар за проширење Јоханес Хан.

косово

«Косово води дијалог с Београдом, што је данас правна обавеза, и мора спровести потписане споразуме», изјавио је Јоханес Хан у Стразбуру у расправи о том споразуму у Европском парламенту.

Парламент ће сутра гласати о прихватању ССП-а са Косовом.

Хан је нагласио да перспектива уграђивања у ЕУ значи да се морају поштовати европске вредности, демократске норме, уз посебно јасно раздвајање државе и религије.

Биће потребно времена да тај споразум крене и то ће бити основа за мир и напредак Косова, додао је Хан и позвао владу и опозицију на Косову да дијалогом реше сукобе и нагласио да је то «већ узело превише времена и хитно је наћи решења».

Подносилац препоруке за одобравање ССП у Европском парламенту Улрике Луначек је оценила да споразум представља «историјски корак» и позвала пет чланица ЕУ које не признају независност Косова да то учине, те се заузела за укидање виза ЕУ за житеље Косова.

Током расправе је већина посланика подржала ту препоруку, али је било и оних који су рекли да се томе противе.

Шпански посланик Хавијер Коусо Пермуј је изнео битне замерке на склапање споразума ЕУ с Косовом и оценио да је «Косово тобож држава, није чланица УН и половина земаља УН га не признаје».

Он је рекао и да «за Косово далеко важнију улогу има војна база која се тамо налази него међународно право».

Грчки посланик Сотириос Зарианопулос је оценио да је Косово протекторат створен војном интервенцијом НАТО и САД.

У расправи се чуло и питање неће ли Косово постати прва исламска држава у Европи, имајући у виду велики утицај моћних исламских земаља у ширењу екстремних ставова.

Хрватски посланик Тонино Пицула је оценио да се споразумом ЕУ с Косовом стварају могућности за јачање политичких и економских веза, али је приметио да ће спровођење тога зависити од спремности свих политичких чинилаца да то ураде, што, како је рекао, још није случај.

Пицула је указао на препреке и насиље за деловање косовског парламента и нагласио да је нужно да се на Косову настави битка против тероризма и радикализације, мере за смањење илегалних имиграната и тражилаца азила у ЕУ.

РТС

Тагови: ;