Цивилизована Европа наставља да награђује нецивилизовано понашање администрације у Приштини. Европски Парламент је ратификовао данас Споразум о стабилизацији и придруживању са такозваним Косовом, пише руски Спутњик, а преноси Правда.

 

Својеврсни поклон тамошњим привременим органима стиже само недељу дана пошто су радници „Министарства просторног планирања“ заварили врата на главном улазу Храма Христа Спаса у Приштини како би онемогућили вандале који су уринирали и скрнавили ту светињу.

 

download

 

Ова одлука са редовног заседања европског Парламента у Стразбуру стиже само дан након што је амбасадор Велике Британије на такозваном Косову Рори О′Конел истакао да је тамошња администрација дужна да учини све што је могуће да грађанима објасни суштину споразума о Заједници општина са српском већином. Та суштина, према овом дипломати, састоји се у чињеници да је споразум о ЗСО имао за циљ расформирање, како их је назвао О′Конел, паралелних структура Србије на такозваном Косову.

 

Ко води политику Приштине

 

„Ако се они који су овлашћени да буду непристрасни посматрачи, арбитри, а при том мислим на ЕУ и бриселске преговоре, понашају не као навијачи него као снаге које заправо воде политику такозваног Косова, онда је сасвим логично да имамо овакав крешендо“, тврди за Спутњик коментатор Цвијетин Миливојевић.

 

download (1)

 

Поразна је чињеница да некоме бива крчен пут ка друштву европских народа док тај неко истовремено „штити“ верске објекте тако што завари улаз у њих.

 

„Да ли постоји иједан споразум којим се Приштина на нешто присиљава? Не постоји ни један. Нити пoстоји заштита културних и верских споменика, нити је заштићена имовина Србије и грађана Србије на Косову и Метохији“, констатује Миливојевић.

 

 

„Добросуседски односи“

 

Процес придруживања Србије ЕУ и свака етапа на том путу били су условљени веома тешким и озбиљним захтевима које је требало да испуни званични Београд. С друге стране, известилац европског Парламента за такозвано Косово Улрике Луначек рече пре неки дан да се „начин на који је Србија лобирала против чланства Косова у Унеско, укључујући и изјаву Министра спољних послова Ивице Дачића, како су пренели медији, да би ′то било исто као и када би неко предложио чланство у Унеску за «исламску државу», потпуно коси са духом добросуседских односа за који се бриселски дијалог залаже“.

 

bogorodica-ljeviska

 

И тако сваког дана, годинама. И изјаве, а поготову дела која недвосмислено заокружују независност такозваног Косова. Пристрасно и не бирајући средства.

 

Такозвано Косово је, према мишљењу аналитичара Александра Павића, геополитички пројекат.

 

„Тај пројекат нема везе са тиме хоће ли тамо бити истребљени сви Срби, већ има за циљ да се Србија потпуно онеспособи као држава, да се албански елемент користи као што су га некад користили Турци за контролу простора коју спроводи страни завојевач“, прецизира Павић за Спутњик.

 

«Западу уопште није важно колики је степен кршења људских права», додаје он.

 

„Ни један злочин против Срба неће бити санкционисан, остаће некажњен зато што су они ту као извршиоци радова. Зато се тако и понашају. Знају да имају зелено светло и да, практично као Џејмс Бонд, имају дозволу за убиство“, закључује Павић.

Споразум је, дакле, ратификован. Колико ће улаза у цркве на Космету морати да завари администрација у Приштини до следеће степенице ове такозване државе на путу у друштво европских држава?

 

Ката

Тагови: ; ;