«На пролеће ће да се повећа прилив миграната у ЕУ, што може изазвати непоправљиво уништење система и самих држава чланица. Због тога ће чланице шенгенског споразума настојати да обнове граничне прелазе», рекао је шеф владе Холандије у Давосу.

 

«Европској унији остаје «шест до осам недеља» да спасу систем Шенгена», рекао је на Светском економском форуму у Давосу Премијер Холандије Марк Руте, пише The Financial Times, а преносе РИА Новости.

 

1057319513

 

Холандски политичар је признао да се већ примећују ерозије Шенгенског система, посебно имајући у виду недавну обнову граничне контроле између Шведске и Данске као одговор на растући проток избеглица.

 

Исти став има и немачки Министар финансија Волфганг Шојбле, који је рекао да «не жели ни да разматра питање» да ли Немачке може да се носи са чак милион избеглица у 2016 година након доласка милиона током 2015 године.

 

Немачки званичник је рекао да ЕУ треба да покрене «Маршалов план» да би помогла економски развој земаља које не припадају ЕУ. Сврха ове политике је, како је рекао, да се створе бољи економски услови на Блиском истоку и у Африци, иако би такав програм могао коштати милијарде евра.

 

The Financial Times истиче да је Шенгенскиг споразум у кризи од затварања границе између Македоније и Грчке. И Мађарска је у више наврата најавила да планира да затвори границу ако се не предузму кораци за решење имиграционе кризе.

 

Исту реторику је у свом обраћању користила и Аустрија, а Велика Британија планира да се повуче из ЕУ.

 

Ката

Тагови: ; ;