Начелник штаба Оружаних снага Украине Виктор Муженко је учествовао на састанку шефова штаба чланица НАТО, јавља сајт Мисије Украине у НАТО.

 

«Савезници су показали спремност да повећају подршку Украини у побољшању одбране и реформи у складу са НАТО стандардима», наводи се у саопштењу.

 

1745651

 

Муженко очекује да се прошири присуство војних инструктора и консултаната Алијансе у земљи у блиској будућности.

 

«Све земље су изразиле подршку Украини, као и спремност да повећају своје присуство у земљи шаљући саветнике, консултанате и инструкторе за обуку наших војника. Мислим да ће у блиској будућности ово присуство бити значајније», цитира Муженка агенција Укринформ.

 

Према његовим речима, поред саветодавне подршке, неке земље НАТО-а су изразиле спремност да пруже Украини и војно-техничку помоћ у облику несмртоносног оружја: осматрачница, средстава за комуникацију и медицинске опреме.

 

«Главни фокус састанка је био на усклађивању главних одредаба војне реформе у Украини за период до 2020 године и на практичним питањима војне сарадње између Украине и НАТО.

 

Да подсетимо, крајем новембра прошле године су војни инструктори САД, Канаде, Велике Британије и Литваније почели са програма обуке јединица Оружаних снага Украине. Предвиђено је да курс траје до марта 2017 године.

 

Ката

Тагови: ;