Представник независне листе Mост у Хрватском сабору Роберт Подолњак, коjи ниjе изабран за председника, већ потпредседника парламента, у жижу jавности jе доспео пошто jе лидер СДП-а Зоран Mилановић обелоданио да jе он током рата променио своjе презиме Jовановић jер га jе чинило несигурним.

 

podolnjak-660x330

Хрватски медиjи тим поводом подсећаjу да су многи хрватизовали своjа презимена, посебно она коjа су веома подсећала на српство, а у томе jе, кажу, наjпогубниjе било презиме Jовановић.

 

Иначе, Подолњак jе раниjе био кадар Хрватске народне странке, а део медиjа тврди да jе он своjу политичку кариjеру „исплео“ у многим странкама, те да jош ниjе био само jош у СДП-у И ХДЗ-у.

 

Подолњак jе као стручњак био саветник бившег преседника државе Иве Jосиповића, а све до jуче он jе био виђен за министра правосуђа у новоj влади, но након седнице Mоста постао jе кандидат за jедног од прве три челне функциjе у држави – председника Сабора.

 

СДП, коjи jе сада у опозициjи, наjавио jе да ће подржати Подолњака на тоj функциjи, али оно што га jе обележило jе обелодавањивање лидера те странке Зорана Mилановића да jе он почетком рата 1992. године променио презиме из Jовановић у Подолњак.

 

Данас, Подолњак за загребачке медиjе обjашњава да jе он живео у Вараждину где ниjе осетио непосредну ратну опасност, а презиме jе, тврди, променио на наговор супруге коjа га jе молила да то учини како „дете не би било оптрећено презименом за коjе су многи у то време имали негативне асоциjациjе – сувише jе личило на српско“.

 

Први пут причаjући о томе на локалноj Jабуци TВ, Подолњак каже jе чињеница да о томе ниjе волео да разговарали, али да га jе Mилановићев иступ у вези с његовим презименом веома изненадио.

 

Сматраjући то личном ствари, Подолњик се правда да jе Хрват, као што су били и његов отац и његов деда, те да никада раиjе због презимена у своjоj околини ниjе имао проблем.

 

„Било jе доста људи коjи су знали да сам Хрват, али рекао сам вам да jе моjа супруга сматрала да jе за дете боље да нема хипотеку тог презимена и да не треба доказивати порекло свог презимена. У Слатини одакле jе супруга, изразито jе измешано становништво и на то се гледало“, рекао jе Подолњак у емисиjи Вето.

 

Упитан да ли се данас боjи те атмосфере подела, одговара негативно и наводи да jе противник свих подела и свих рана коjе не могу зацелити.

 

„Рећи ћу вам искрено, моj деда се презивао Jовановић, убиjен jе 1944. године зато што се у погрешно време нашао на погрешном месту – служби НДХ“, рекао jе.

 

Новим генерациjама jе поручио да треба да превладаjу те поделе.

 

„Mи у Mосту имамо став да нећемо у расправе о усташама и партизанима. Напросто не желимо обнављати те ране“, рекао jе Подолњак, екс Jовановић.

 

 

(Правда)

Тагови: ; ;