Лига социјалдемократа Војводине затражила је да верска настава буде враћена у верске објекте јер «тамо једино припада» и јер је по Уставу у Србији црква одвојена од државе.

 

lsv-logo-618

«Од грађанских и проевропских политичких странака, невладиног сектора, медија и грађана, а посебно од колега са универзитета и научних института очекујемо да подрже сваку иницијативу и покушај да се верска настава врати тамо где једино припада, у верске објекте, а у школи промовише научни поглед на свет, чији су основи разум, лаицизам и критичко мишљење», саопштио је ЛСВ.

 

Лига је оценила да је увођење веронауке у школе био један од најтежих удараца развоју слободног погледа на свет и критичког мишљења код младих генерација у Србији.

 

«Ученици би у школама требало да уче научни поглед на свет, а религију да изучавају само као једну од друштвених појава у оквиру неког од постојећих предмета», наводи се у саопштењу Стручног савета за науку и технолошки развој ЛСВ-а.

 

Та странка је оценила да и поред чињенице да се веронаука 15 година учи у школама, верска и сваки други облик нетолеранције не опада, већ, напротив, расте.

 

«У школи је место научном погледу, а у верском објекту и у оквиру породице, уколико су њени чланови религиозни, верском. Не постоји ниједан педагошко-психолошки, научни, друштвени, ни било који други рационалан аргумент у прилог изводјења верске наставе у школама», стоји у саопштењу.

(РТС)

 

 

Тагови: ; ; ;