Анти-НАТО трибина у Даниловграду. Небојша Јушковић, председник Демократске странке јединства:

 

 

«Желим да вас поздравим у име Демократске странке јединства, странке која је јединствена на политичкој сцени Црне Горе из разлога што у своме програму као кључну одредницу има борбу против уласка Црне Горе у злочиначки и зликовачки НАТО. Такође, ми се залажемо за учлањење Црне Горе у све међународне економске, политичке и безбедоносне организације у којима се налази Русија, јер сматрамо да је то једини пут изласка из дубоке економске, политичке, моралне и духовне кризе и да би се тим Црна Гора вратила у своје природно лежиште. Ми смо против учлањења Црне Горе у Европску унију из неколико разлога — земље чланице Европске уније су земље чланице НАТО-а, а још су свеже ране на бомбардовање ’99. године. Такође сматрамо да је Европска Унија један од главних криваца за бројне проблеме који се у последњих двадесет и више година јављају на простору бивше Савезне Федеративне и СР Југославије, те да су земље чланице ЕУ такође одговорне за то, и да суптилним методама подржавају овај режим који они називају демократским (из публике се чује: «смрт фашизму — слобода народу!»).  Кроз свој модел неолиберализма који спроводи ова власт, наметнута нам је неоколонијална кошуља, и ми се, драги другови, налазимо у стању економске окупације. Да би та економска окупација била заокружена, ми морамо да будемо и војно окупирани, а та војна окупација је улазак Црне Горе у НАТО.

 
А сада ћу вам цитирати другог председника САД који је рекао да постоје два модела за поробљавање народа — један је задуживањем, који је већ на сцени у Црној Гори, други је мачем. Тај други метод је улазак Црне Горе у НАТО.

 

Постоје бројне опасности евентуалног учлањења Црне Горе у НАТО. Недавно смо сазнали да су НАТО стратези планирали да Црна Гора постане база за складиштење нуклеарног отпада. Над тим би требало да се замисли народ Црне Горе без обзира на верску и националну припадност, да размисли какве би биле последице по здравље наших грађана. Такође, желим да упутим апел свима да се обратимо земљама чланицама ЕУ, ако су они искрено демократски како себе воле да представљају, да омогуће народу Црне Горе да се на референдуму изјасни о тако важном историјском питању — питању промене историјског кода Црне Горе. Ако се у Европи организују референдуми по обичним комуналним питањима, зашто онда нама та демократска Европа не омогући да ми грађани сами одредимо своју судбину? Не само своју, но и својих потомака! У случају да ЕУ не изврши притисак на актуелни режим, и да Црну Гору уведе насилно у НАТО кроз скупштину, изазваће трајне последице по стабилност и мир у Црној Гори, а у Европи би била сахрањена демократија, васкрснуо би фашизам у Западној Европи. Зато ми овде, организовани у ДФ, залагањем за референдум и његово поштено одржавање, бранимо демократске принципе и у Западној Европи. Желим такође да поздравим принципејалан став Министарства иностраних послова РФ и Државне Думе који воде политику према Црној Гори као што су је водили и њени цареви. Русија је овим показала да своју браћу штити као што су је штитили њени цареви. Не у НАТО, не у рат! Живели!»

Тагови: ; ;