Патријарх Московски и целе Русије Кирил забринут је због акција уперених против Украјинске Православне Цркве Московске патријаршије у Украјини, саопштава прес служба Руске православне цркве.

 

патриарх кирил

 

» До сад је насилним путем отето више од 30 храмова украјинске православне цркве а више од десет је под опсадом украјинских расколника и националиста који покушавају да спроведу «добровољну предају» храмова у руке такозване «Кијевске патријаршије»- рекао је Патријарх Кирил током посете православном центру Шамбези у Швајцарској

 

» У ствари ово је класично криминално заузимање објеката где појединци заузму храм уз помоћ националистичких бораца а затим уз помоћ власти фалсификују документа на основу којих целу заједницу храма заједно са свештенством избаце на улицу » — рекао је он.

 

Као пример он је навео ситуацију у селу Птичје у Ровењској области где » следбеници раскола» свесно «сеју зло» како би изазвали међуверски сукоб и раскол у украјинском друштву.

 

» Недавно је један од њих јавно рекао да је Митрополит Кијевски и све Украјине Онуфриј и даље на челу канонски признате цркве (УПЦ МП) само због тога што није нађено одговарајуће оруђе за тортуру- лемилица или гвожђе.Страшно је и помислити шта би се десило ако би се ови бандити канонизовали и придружили нашој средини «- рекао је Кирил.

 

Он је изразио наду да су верници » уједињени у осуди раскола и да ће их насиље и зло само ујединити у херојству љубави и вери»

 

 

 

ВЕДРАН