На београдском Тргу Николе Пашића протестовало је неколико стотина грађана против пресуде Међународног судског већа којом је лидер Грађанске иницијативе СДП Оливер Ивановић осуђен на девет година затвора због «ратног злочина над косовским Албанцима 1999».

 

Александар Зобеница, пријатељ Ивановића и иницијатор окупљања преко друштвених мрежа, рекао да је таква пресуда изречена зато што је Ивановић Србин.

 

«Даном када је осуђен умрла је правда, али није и нада да ће бити слободан», рекао је Зобеница, наводећи да је скуп на Трг Николе Пашића спонтани и неполитички, у циљу подршке Ивановићу да истраје.

 

Ивановићев пријатељ Предраг Радоњић навео је да је то политичка пресуда и покушај политичког убиства Ивановића и обезглављивања Срба са КиМ.
Син Оливера Ивановића Жарко, прочитао је писмо у коме је његов отац поновио да неће одустати од борбе за своје идеале и у коме је захвалио свима који су њему и његовој породици пружили подршку.

 

Један од Ивановићевих бранилаца Небојша Влајић, оценио је да је пресуда Међународног судског већа у Косовској Митровици «уништила и оно мале наде у заједнички живот» Срба и Албанаца као и да је њен циљ да «обезглави» преостали српски народ у покрајини.

 

«Тужилац за 15 година није нашао ниједног сведока који би директно оптужио Оливера Ивановића за оно што му се ставља на терет. Уз то му је судио и косовски суд коме нису ни потребни докази да би некога ко је неподобан, осудио», истакао је Влајић.

 

 

Тагови: ; ;